צלצלו

מחלת קרוהן וקוליטיס כיבית הם שתיים מהמחלות הדלקתיות הנפוצות ביותר של המעי, אך למרות שכיחותן עדיין לא ידועות הסיבות להן במלואן. מדובר במחלות הפוגעות באופן מהותי באיכות חייו ותפקודו היומיומי של החולה, עלולות לערב מערכות גוף נוספות ואף להיות מלוות בסיבוכים חמורים עד כדי סכנת חיים. מהו הטיפול התרופתי והניתוחי המוצע למחלות אלו? מי נמצא בסיכון וכיצד מחליטים על ההליך הטיפולי?

מחלקת קרוהן

מחלת קרוהן (Crohn’s Disease) היא מחלה דלקתית – חיסונית בה מערכת החיסון של הגוף תוקפת איברים, ובעיקר את מערכת העיכול. כל מערכת העיכול, מהפה ועד פי הטבעת עלולים להיפגע במחלה, אך האזור השכיח ביותר שנפגע הוא אזור החיבור של המעי הדק והמעי הגס. המחלה מופיעה בדרך כלל בגיל 20-30 ומתבטאת בכאבי בטן כרוניים, שלשולים, חום וירידה במשקל. הגורם לה עדיין איננו ידוע והסיבה שבגללה מערכת החיסון מחליטה לתקוף את מערכת העיכול גם כן אינה ידועה.

באשר לניתוח, מהן האינדיקציות לביצועו וכיצד הוא מבוצע?

הניתוחים במחלת קרוהן, כמו יתר הטיפולים בה, נועדו להביא את המחלה להפוגה. ההחלטה על הפניית החולה לניתוח מתקבלת בדרך כלל כאשר כבר אין תועלת בטיפולים האחרים, או כאשר יש סיבוך של המחלה המצריך התערבות ניתוחית. עקב רבגוניותה של המחלה, אין ניתוח אחד סטנדרטי המתאים לכל חולי הקרוהן, אך עקב כך שברוב החולים החלק המעורב במחלה הוא סופו של המעי הדק, הניתוח השכיח ביותר למחלת קרוהן הוא כריתה של המעי הדק הסופי והאזור בו הוא מתחבר למעי הגס. במקומות המתמחים בניתוחים מסוג זה, הניתוח מבוצע בגישה לפרוסקופית – הכנסת מכשירי הניתוח לבטן דרך מספר חתכים קטנים וביצוע הניתוח בתוך הבטן. בסוף הניתוח מבוצע חתך קטן להוצאת קטע המעי הנגוע מתוך הבטן. ההחלטה על הצורך בניתוח מתקבלת לאחר דיון בין הגסטרואנטרולוג המטפל של החולה לבין הכירורג הקולורקטלי, בעוד החולה משותף בהחלטות בכל שלב.

קולטיס כיבית: האם ידוע מה גורם לה?

גם כאן הגורם למחלה אינו ידוע אך הסיבות דומות לאלו של למחלת קרוהן, עליה שוחחנו קודם. בניגוד למחלת קרוהן, קוליטיס כיבית (Ulcerative Colitis) מערבת אך ורק את מעי הגס היא מתחילה ברקטום, החלק הקרוב ביותר לפי הטבעת, ויכולה להתקדם באופן רציף במעלה המעי הגס.

מהם הסימנים הקליניים העיקריים שלה?

החולים סובלים בדרך כלל משלשולים, כאבי בטן ויציאות עם דם ו/או ריר. חומרת הסימפטומים תלויה באורך המעי הגס שחולה. יש חולים עם דלקת קלה ברקטום בלבד, אשר יסבלו מסימפטומים קלים יחסית, ולעומתם יש חולים בהם כל המעי הגס חולה ואצלם הסימפטומים יכולים להיות סוערים ואפילו מצריכים אשפוז.

ומהן התרופות העיקריות לטיפול בקוליטיס?
התרופות לקוליטיס הן אותן תרופות המשמשות למחלת קרוהן, וההחלטה איזו תרופה לתת תלויה גם כאן בחומרת הסימפטומים.

האם בסופו של דבר כל החולים יזדקקו לניתוח?
גם כאן כמו במחלת קרוהן, האינדיקציות לניתוח הן כשלון של טיפול תרופתי או סיבוכים של המחלה, כאשר רוב החולים עם קוליטיס כיבית לא יזדקקו לניתוח הזה. בניגוד למחלת קרוהן, עקב כך שקוליטיס כיבית פוגעת אך ורק במעי הגס, ההיגיון אומר שכריתתו מרפאת את המחלה. ואכן, כריתת כל המעי הגס מרפאת את המחלה אך מביאה את החולה למצב בעייתי בו אין לו מעי גס, וכדי שיוכל לחיות כמו אדם רגיל ולהעביר פעולות מעיים דרך פי הטבעת, יש צורך "לבנות" לו לפחות רקטום חדש כדי שתדירות פעולות המעיים תהיה נסבלת. מדובר בניתוח גדול מאוד המוכר אצל החולים כניתוח פאוץ'. הכירורג כורת את כל המעי הגס של החולה מתחילתו ועד לפי הטבעת ואז יוצר מהמעי הדק פאוץ' ואותו מחבר אל פי הטבעת. זהו ניתוח מורכב המצריך ידע וניסיון רב, ורצוי שיבוצע על ידי כירורג קולורקטלי מוסמך. יש לציין כי למרות מורכבותו, כירורגים קולורקטליים מסוגלים לבצע גם את הניתוח הזה בגישה לפרוסקופית.

דר בנימין פרסון הינו מומחה לכירורגיה כללית עם התמחות נוספת בכירורגיה קולורקטלית, משמש בתור כירורג בכיר במחלקה כירורגית א' של המרכז הרפואי כרמל, מקבל מטופלים פרטיים במרפאת שר"פ פלוס בחיפה, ומבצע ניתוחים פרטיים בבית החולים אלישע שבחיפה

התקשרו אלינו עכשיו לקביעת בדיקה

צלצלו כעת ליעוץ בנושא קרוהן או קוליטיס ממומחה Online

ד"ר בנימין פרסון הינו מומחה בכירורגיה כללית ובעל התמחות נוספת בכירורגיה קולורקטלית, כירורג בכיר במחלקה כירורגית א' של בית החולים כרמל בחיפה. מקבל מטופלים פרטיים במרפאת בסט מדיקל שבחדרה , ומבצע ניתוחים פרטיים בבית החולים אלישע שבחיפה